Werkwijze
HOE WERKT HET?
In de traditionele bouwkolom wordt vaak nagedacht voor woonconsumenten hoe en op welke manier zij een woning gaan bouwen. Hierbij is de keuze en de wens van de opdrachtgever vaak van ondergeschikt belang. De huidige markt in de bouw is veranderd en vraagt om een andere benadering. Hierbij gaat het om vraag gestuurd ontwikkelen en geen aanbod gerichte aanpak. Vanuit onze passie voor zelf bouwen, zien wij de vele voordelen om het op deze manier een maatpak woningen te ontwikkelen en te bouwen waar de opdrachtgever, waar een groep bewoners omvraagt. Wie betaalt, bepaald.
Een ander proces, de bouwkolom omdraaien
In Nederland worden nog vaak door jongeren keuzes gemaakt, dus op welke manier zij een woning gaan betrekken. Verbouwen van een bestaande woning? Of toch gaan voor nieuwbouw? Met wie maak je deze verschillende keuzes. Door het gezamenlijk doel te vinden met een aantal mensen, kan er een vereniging gevormd worden. Een vereniging treedt vervolgens op als opdrachtgever en wordt een rechtspersoon. De geïnteresseerden uit de vereniging willen een betaalbare woning in hun vertrouwde omgeving bouwen, waar zij zijn opgegroeid. Er komt vanuit een buurt in een dorp de vraag, of in een wijk in de stad of er betaalbare starterswoningen gebouwd kunnen worden, waarbij de kopers en later de bewoners alles zelf bepalen hoe hun woning eruit komt te zien en zij dus zelf over alles de regie voeren. De vereniging wordt gezien als een serieuze partij en een opdrachtgever met een duidelijke boodschap. Voor alle onderdelen geldt dat de vereniging zelf de regie houdt binnen het bouwproces in een onderhandelingspositie zit en hier zijn voordeel uit kan halen. Op deze manier bouwt u een stuk goedkoper, waardoor starters in deze tijd makkelijker hun woning kunnen financieren.
U bepaalt zelf hoe uw woning eruit komt te zien, met de partijen waarmee uw samenwerkt en hebt daarmee zelf invloed op de totale prijs. Bouwvereniging zit in een onderhandelingspositie en zij hebben op elke beslissing invloed. De Uiteindelijk spaart u kosten uit en kun u dus voor hetzelfde geld meer kwaliteit realiseren of ben je simpelweg goedkoper uit. Betrokkenheid en zeggenschap van de toekomstig bewoner.
Het ontstaan van een sociale buurt
Na de oplevering van uw huis, is de buurt al gevormd waarmee u tijdens het bouwproces overleg hebt gehad. Nadat de bouw is afgerond en de woningen zijn opgeleverd, wordt de bouwverenging omgezet in een buurtvereniging. Er is geen VVE, dat is de buurt zelf, zonder juridische verplichtingen! Ook dan kunt u binnen een buurtvereniging allerlei afspraken maken over voorzieningen, voor bijvoorbeeld onderhoud, groen en parkeerbeleid. Als dit soort dingen kan men naar eigen wens, zelf regelen. Kortom u bepaalt zelf hoe uw droomhuisen de wijk eruit komt te zien. Het resultaat is dat u een betaalbare woning krijgt in een prettige woonomgeving, waar u zelf volop aan hebt meegewerkt en waar u trots op kunt zijn.