Over

Je eigen architect, je eigen adviseur? Eigenaarschap = OWN it!

OWN bouwcollectief houdt zich bezig met het initiëren, begeleiden, coördineren van woningbouw van  voor zowel starters als senioren. OWN staat voor het woord ‘eigen’ en ‘eigenaarschap’, je eigen droomhuis realiseren binnen een bouwcollectief, ‘Create your OWN’.

In 2014 is OWN bouwcollectief – je eigen –  bouwcollectief gestart. OWN adviseert particulieren, die vanuit een collectief of een bouwvereniging hun eigen woning gaan ontwikkelen en laten bouwen tegen een eerlijke, betaalbare prijs. Deze startersinitiatieven worden ook vaak CPO projecten genoemd. CPO staat voor Collectief particulier Opdrachtgeverschap, waarbij u samen met uw toekomstige buren, opdrachtgever en regisseur van uw eigen wijk bent.

Bouw je eigen huis zoals u dat zelf wilt voor een eerlijke proces. OWN helpt uw daarbij als adviseur en neemt u aan de hand mee tijdens het gehele ontwerp en bouwproces van A tot Z en het maken van belangrijke keuzes. Deze coöperatieve werkwijze beoogt invloed, commitment, zeggenschap & betrokkenheid bij de bouw van uw woning. Bouwen en wonen in je eigen dorp of stad zorgt voor sociaal commitment en heeft een positieve invloed op de leefbaarheid in uw eigen woonomgeving. Bewoners zijn trots op hun wijk en delen graag deze kennis.

Een stukje geschiedenis

In jaren voor de crisis kwam ik in Noord Brabant voor het eerst in aanraking met CPO. In 2006 ging ik zelf nadenken waar ik wilde gaan wonen en waar ik dan zelf invloed op zouden hebben. Zoals het maken van keuzes van materialen, plattegronden, opties aan de woning enz. Vaak ging het zo:

U koopt op een goed gekozen moment zelf een woning op een stuk grond. Deze keuze pasat bij je wensen en alles wordt voor u bepaalt en geregeld. Het maken van keuzes gebeurt via een website of een gelikte brochure. Concessies doen en nu maar blij zijn dat je eindelijk een woning hebt? De wereld op zijn kop! Waarom kan je dit zelf niet van A tot Z beslissen en kiezen? Je betaalt er per maand een hoop geld voor een hypotheek en je hebt bijna nergens invloed op. Waarom draaien we het proces niet om en zetten voor we de koper bovenaan de bouwkolom als regisseur van de woningen? Eigen regie en door en voor jongeren? Het klinkt idealistisch, maar het kan ècht, vele woningen zijn op deze manier succesvol gebouwd naar tevredenheid, binnen een collectief.

Nadat de eerst voorbeeld projecten waren opgeleverd in de Kempen, heb ik het concept CPO naar de gemeente Hilvarenbeek gehaald en werd ik zelf ervaringsdeskundige in de wijk. Later ben ik voor mezelf begonnen. We hebben inmiddels 8 CPO projecten geïnitieerd in onze gemeente en vele initiatieven daarbuiten.

Veel geleerd, veel eigen onderhandelingen, veel eigen initiatief, veel leefbaarheid. Dit proces van eigen initiatief en zelf organiseren sprak mij erg aan en destijds gaf ik veel lezingen over de successen en voordelen van CPO en zelf bouwen in je dorp of wijk. In Brabant zijn inmiddels duizenden woningen op deze manier collectief gebouwd vooral met inzet voor de leefbaarheid van kleine dorpen. CPO heeft de crisis overleeft en wint nog steeds terrein in de huidige woningmarkt. Deze bouwopgave, die om een vraag gestuurde aanpak vraagt, noemen we projectontwikkeling van onderaf, ook wel ‘bottum-up’ genoemd. Zelf aan de slag gaan naar eigen idee en met eigen woonwensen. Dit kunnen we voor u realiseren, dus dit is goed nieuws voor u, want u zit zèlf in drivers seat.

Sinds 2014 adviseer ik bewonersgroepen met een eigen woonwens en die zelf aan de slag willen gaan. Dit gaat vanaf het moment van grondaankoop tot en met de oplevering van de woningen. OWN bouwcollectief geeft advies aan particulieren, gemeenten, woningcorporaties, ontwikkelende aannemers en bewonersgroepen.

U voelt u thuis in een huis waar u zelf volop aan hebt meegedacht en gewerkt. OWN it!

U bepaalt!

U bent eigen regisseur van uw woning en de wijk

Jarenlange ervaring

Meer dan 10 jaar ervaring in projectontwikkeling

Samen

Samenbouwen, samenwerken, samen doen!

Veel kennis

Kennis bouwproces, installaties NOM, saldering, wetgeving AVG

Goedkoper

25% goedkoper dan het bestaande aanbod en nieuwbouw woningen

Duurzaamheid

Wonen en duurzaamheid samen laten smelten anno 2019

U bepaalt!

U bent eigen regisseur van uw woning en de wijk

Samen

Samenbouwen, samenwerken, samen doen!

Goedkoper

25% goedkoper dan het bestaande aanbod en nieuwbouw woningen

Jarenlange ervaring

Meer dan 10 jaar ervaring in projectontwikkeling

Veel kennis

Kennis bouwproces, installaties NOM, saldering, wetgeving AVG

Duurzaamheid

Wonen en duurzaamheid samen laten smelten anno 2019